Eld

Eld är del två i Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Första boken, Cirkeln, blev en stor succé som bland annat nominerades till Augustpriset 2011 och senare vann Bokbloggarnas litteraturpris 2011. Den planerade tredje delen, Nyckeln, kommer ut under 2013.

Redan när jag läste Cirkeln slogs jag av de fantastiska porträtt av tonårstjejerna som Strandberg och Bergmark Elfgren skapat. Tjejerna, Minoo, Linnéa, Rebecka, Anna-Karin, Vanessa och Ida, känns levande, har ett djup i sina karaktärer och är mångfacetterade. De känns verkligen äkta. I Eld utvecklas de ytterligare, visar andra sidor av sig själva och deras vänskap fördjupas trots alla olikheter. Det är ett svårt uppdrag som författarna verkligen lyckats med. Minoo är nog den jag främst identifierar mig med, men jag tycker väldigt mycket om dem alla. Jag tycker även mycket om beskrivningen av Engelsfors. Då jag själv vuxit upp i en gammal bruksort känner jag igen mig i mycket och tycker att de lyckats fånga känslan av uppgivenhet som kan genomsyra en sådan ort. Även om ingen sektliknande förening ännu försökt förändra min lilla ort genom att spela på vikten av positivt tänkande.

I Eld får vi återigen ta del av tonårshäxornas liv med allt vad det innebär att vara tonåring och så småningom även deras kamp mot de onda krafter som hotar att ta över Engelsfors och världen. Boken inleds i slutet av sommarlovet, ett sommarlov då ingenting hänt och tjejerna gått som på nålar i väntan på nästa attack. När skolan börjar testas relationerna mellan tjejerna igen och de tvingas samarbeta i flera situationer, den ena knivigare än den andra. Och så kommer då attacken, den de väntat så länge på. Den är inget av vad de räknat med eller ens kunnat ana.

Eld är intensiv. Och riktigt riktigt bra. Jag kunde, bokstavligen, inte lägga undan den när jag väl börjat läsa. Jag köpte den fredagen efter att den släppts och läste mig igenom tacosmyset, framför tv:n och sen vidare i sängen tills den var utläst. Då kändes det lite som att jag sprungit ett maraton. Jag kände mig helt utpumpad och samtidigt uppfylld av läsningen. Eld griper tag och håller fast. Och det är magiskt, spännande, välskrivet och sagolikt bra. Läs!

Betyg: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: