akindmanRedan i första kapitlet sätts en stämning som sedan är svår att skaka av sig. Eve, huvudpersonen i Susan Hills roman A Kind Man, tittar ut över fälten och en förstår att något har hänt. Det är en olustig känsla som sprider sig och då ingnting i inledning är tydligt eller direkt uttalat så bidrar det till en fördjupad känsla av olust.

Eve och Miriam är systrar och båda gifter sig, men med helt olika typer av män. Kan man säga så? Men de är verkligen helt olika. Eves Tommy hjälper till i hushållet, han är vänlig, snäll och glad. John, som Miriam gifter sig med, är däremot helt ointresserad av att hjälpa till och hans fru får dra ett tungt lass vad gäller hemmet och barnen. Detta skapar en splittring mellan systrarna.

Boken utspelar sig i en ospecificerad tid men jag skulle gissa att det är någonstans mellan världskrigen. Alla kämpar för sitt levebröd och det är svårt med jobb i den lilla stad i England som historien utspelar sig i. Tommy har arbete och han och Eve klarar sig därför ganska bra. John däremot kämpar och det gör det svårt för hans familj. John är inte en särskilt trevlig karaktär men jag kan se hur han har betydelse för historien. Miriam behöver något att avundas sin syster och det får hon med råge.

Eve och Tommy kämpar länge för att få barn och till slut föder Eve en liten dotter, Jeannie Eliza. Jeannie är en iakttagande lycklig liten flicka som tyvärr dör vid tre års ålder. Hennes föräldrar är förstås förkrossade men de känner hennes närvaro och deras kärlek består. Då blir Tommy sjuk.

Den här boken skulle kunna vara ett enda långt uppräknande av hemskheter som säkert drabbade många under den här perioden. Arbetslöshet med fattigdom, svält och sjukdomar som följd. Sorg över ett barn som gått bort alldeles för tidigt. Vid något tillfälle skriver Hill om hur varje människa någon gång står på toppen av sitt liv, men att hen själv inte är medveten om det:

Everyone has a time when they are in their prime of life. Everyone has as little as one year when they are the best they will ever be, the healthiest, strongest, most handsome, most full of energy and hope, when they might do anything and it can be seen upon them, this prime, in their eyes, on their skin, in their walk. But they do not know it. Perhaps they cannot know it.

Jag tycker den passagen är både vacker och sorglig. Ungefär som den här boken. Det är en liten kort berättelse på strax under 200 sidor. Men den fängslar och har en poäng som jag tycker är viktig.

Susan Hill finns bara översatt i en roman, Kvinnan i svart, en spökhistoria som jag verkligen kan rekommendera. A Kind Man är liksom den boken lågmäld med ett vackert språk. Kvinnan i svart är spökligare men även i A Kind Man finns något oförklarligt närvarande som jag gärna diskuterar vid tillfälle. Så läs boken så vi kan prata om den!

4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: